Coworking som ett strategiskt val: Möt Cegeka

Nu är det dags för oss att lära känna medlemsbolaget Cegeka!
De har suttit i kontor på DOSPACE Stora torget sedan januari 2021 och planerade sin kontorsstrategi utifrån hur de såg att de behövde jobba framåt och hur de ville spendera sina arbetsdagar. Så hamnade de hos oss! Vi är ärade 😎 Vi har fått sitta ner med Denis van Nunen, VD för Cegekas holdingbolag i Norden.

Hej! Berätta om gänget här på Stora Torget, vilka är ni som sitter här?
Hej! Det är jag, Denis, ett gäng konsulter och min kollega Jenny som ser till att allt funkar. Idag är vi sex personer här, men vi kommer på lite sikt vara 70 personer i Linköping.

Vad gör ditt företag?
Vi är Belgiens största privatägda IT-företag. Vi finns i 10 länder och har cirka 10 000 medarbetare. Vi som sitter på DOSPACE bygger upp Norden-organisationen. Vi växer snabbt genom förvärv inom applikationer, datalösningar och infrastruktur. Vi köpte det första bolaget i maj, så vi är precis i startgroparna.

Hur såg strategin ut bakom flytten till oss, hur gick tankarna?
Vi hade flera anledningar:

  • Först och främst: Vi vill inte sitta och äga och hyra kontor, det är värdelöst. Corona förändrat vissa saker och för oss är det tydligt; vi går inte tillbaka till en vanlig arbetsplats.

  • Vill man attrahera medarbetare måste man ha såna här coola och trevliga locations, och gärna flera platser så att medarbetare kan ta sig till sin närmsta arbetsplats på sin sida av stan. Sånt ska inte vi hålla på att bygga eller skapa utan vi vill fokusera på vår kärnverksamhet. På DOSPACE är allt dessutom faciliterat, det är roligt och enkelt.

  • Jag tror att man behöver träffas inom teamet men att man inte kan tvinga in någon till kontoret och då behöver man såna här trevliga ytor.

  • En annan sak som har kommit med corona är att vi kommer jobba mer hemifrån. Vi resonerar så att om vi är sex medarbetare i Linköping tror jag inte att vi behöver sex fasta skrivbordsplatser, utan vi väljer hellre kanske tre fasta platser och tre Hot Desk platser. Jag tror på mikroplatser; fler små kontor. Dessutom har pandemin lärt oss att man behöver kunna skala ner och det erbjuder ni.

  • Därtill är miljön här så kreativ, den bjuder in till att hitta andra att prata med. Våra affärer handlar inte om att göra allting själv utan handlar om att hitta folk man kan göra saker ihop med, vilket är perfekt.

DOSPACE Stora Torget

Hade ni några farhågor innan ni flyttade hit kopplat till coworking?
Nej, jag tycker att det är en av fördelarna med coworking; att man tar en sån liten risk. Ångrar jag mig eller om något inte funkar bra så är jag ju ur det hela på tre månader, det är såpass försumbara pengar att det är värt att testa. I och med att skrivbord och allting ingår är det också en så enkel inflytt och utflytt, inga bord som ska bäras eller så.

Har du något tips till de som överväger att flytta kontoret till coworking men inte riktigt har vågat ta steget?
Det är bara att göra det! Det finns väl inte så mycket att tänka på. Sitter du på ett gammalt hyreskontrakt du inte är nöjd med så säg upp det och flytta in på coworking. Räknar jag på det här blir så det billigare för oss än om vi skulle haft det traditionella med en arbetsplats för alla, det skalar dessutom inte att sitta fast i långa hyresavtal. Jag ser ingen anledning till att inte flytta till coworking just nu.

Just nu finns det otroligt mycket tomställda kontorsytor så om ni inte tycker att upplägget funkar kan man alltid flytta in i egna lokaler igen.

Sitter du på ett gammalt hyreskontrakt du inte är nöjd med så säg upp det och flytta in på coworking

En annan positiv sak är att här utvecklas det och händer saker. Har du ett eget kontor är chansen stor att du iordningsställer det och sen ser det likadant ut i 10-15 år, för vem ska uppdatera och förändra? Här ligger fokus på att utveckla kontorskonceptet så det händer något nytt med jämna mellanrum vilket gör att det inte stagnerar.


Grymt! Vi håller med. En sista fråga, hur hittar man dig och ditt bolag på sociala medier?

Vi har inte så mycket såna kanaler, men vill man veta mer om oss finns en internationell hemsida där man kan läsa mer om vad vi jobbar med: www.cegeka.com

Föregående
Föregående

Meet our members: Christian Widlund

Nästa
Nästa

Coworking som ett strategiskt val: Möt Cegeka